Ontbladerd Engels

kom-naar-het-eerste-college-van-universiteit-van-nederland-3055Soms zijn dingen zo overduidelijk verkeerd, achterlijk en idioot, dat het zonde van de moeite lijkt je er ook maar een seconde druk om te maken. Engels als voertaal op de universiteit bijvoorbeeld. Te zot woorden natuurlijk, maar heel wat Colleges van Bestuur spelen met de gedachte. De wereld wordt immers steeds kleiner, en we moeten onze studenten voorbereiden op een toekomst als wereldburger! Intussen denken die colleges uiteraard voornamelijk aan hun begroting, alleen zeggen ze dat er niet bij. Gelukkig zijn er nog mensen die zich tegen deze krankzinnige plannen verzetten. Aleid Truijens bijvoorbeeld, die het vandaag in de Volkskrant heeft over ‘ontbladerd Engels’: “Het allerbelangrijkste wat je bij de humaniora leert, is je zo goed mogelijk mondeling en schriftelijk uitdrukken. En dat lukt niet in een taal, die op z’n best ieders tweede taal is.

“Voordat je probeert een subtiel en ingewikkeld betoog in een vreemde taal te doorzien of te schrijven, moet je die techniek in het Nederlands meester zijn.” (Manifest tot het behoud van het Nederlands)

Vrijwel niemand, docent noch student, beheerst het Engels zo goed, dat hij of zij daarin optimaal van gedachten kan wisselen, of in staat is de schoonheid en waarde van het bestudeerde in alle finesses over te brengen. Wat je dan ziet is dat iedereen onder z’n kunnen werkt: de docent die in een steenkolenengels college geeft en de student die in z’n scriptie ontzettend z’n best doet om zijn gedachten in houterig Engels te gieten.” Truijens verwijst met warme instemming naar een Manifest tot behoud van het Nederlands, geschreven door vier docenten geesteswetenschappen aan de twee Amsterdamse universiteiten. De betreffende faculteit aan de Universiteit van Amsterdam heet Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology. Dat dan weer wel.

4 gedachten over “Ontbladerd Engels

  1. Lees als aanvulling ook de recensie van Truijens over Tegen de kruideniers -Over talen, Europa en geheugen van Luc Devoldere, in de Volkskrant van zaterdag 15 november.

  2. Pingback: Teken tegen ontbladerd Engels! | OCW

Plaats een reactie